DAVO NIEUWS
Week 1
Namens het bestuur van onze vereniging wens ik iedereen een gelukkig en bovenal gezond 2008 toe.
Allereerst wil ik stil staan bij de gebeurtenissen van onze Deventer zustervereniging WWV. In de nacht van oud naar nieuw werd hun clubhuis afgebrand. Een enorm triest voorval en namens al onze leden wens ik WWV veel sterke en succes toe bij de wederopbouw.
Dat er contrasten zijn blijkt wel. Wij staan aan de vooravond van een jubileum. Op 12 januari a.s. is het precies 90 jaren geleden dat Davo werd opgericht. Een heus jubileum en dat wordt gevierd met een receptie voor genodigden en een knallende feestavond voor onze leden. Verderop in het jaar zullen nog jeugdactiviteiten worden georganiseerd.
Terugkijkend op 2007 kan ik concluderen dat we op voetbalgebied op de goede weg zijn. Ons 1e elftal werd kampioen in de 6e klasse met een record aantal doelpunten. Daarmee namen we ook afscheid van onze hoofdtrainer Paul Roskam. Hij heeft 3 jaren Davo  getraind en de doelstelling werd bereikt.
Onze nieuwe hoofdtrainer werd Eric Whittie. Een grote naam, maar hij zag en ziet een uitdaging in Davo. Hij tekende een 3 jarig contract, wat getuigt van durf maar aan de andere kant kan hij bouwen en zorgt het voor een stuk stabiliteit in de club. Na een gewenningsperiode gaat het erg goed. De spelers zijn razend enthousiast, de trainingsopkomst is nog nooit zo goed geweest en resultaten worden met de week beter. Een juiste keus voor een zeer jonge selectie. De samenwerking met onze 2e trainer Roy Moespot verloopt ook naar wens. Het bestuur heeft duidelijk geïnvesteerd in de trainersstaf. Welke 5e klasser kan zeggen dat zij op de selectie een oefenmeester TC 1 en TC 2 hebben staan ?
Onze hoofdtrainer is ook aangetrokken met een meerwaarde voor de club. Als KNVB docent geeft hij een interne cursus aan onze jeugdtrainers, gaat hij zich actief bezighouden met sponsoring en denkt hij mee over de toekomst.
De jeugdafdeling is ook weer gegroeid. Gelukkig maar, want het blijft toch een van de belangrijkste pijlers binnen Davo. Kijk naar Davo 1, dat zo goed uit eigen jeugd bestaat. Geweldig toch !
Ik maak me wel zorgen over het kader bij de jeugd. Een groeiende jeugd moet ook groeiend kader hebben, dat ervoor gaat. Onze hoofdtrainer probeert spelers van de selectie warm te krijgen om een rol te gaan spelen voor onze jeugdafdeling.
Davo staat bekend dat wij veel doen voor onze jeugd. Ook in 2008 wil ik dat terugzien.
Wat mij ook opvalt binnen de club is, dat het saamhorigheidsgevoel duidelijk aanwezig is. Willen we verder, willen we meer, willen we hoger, dan zullen we dat met z'n allen moeten doen. Dat kan niet alleen een bestuur, jeugdcommissie of activiteitencommissie. Vandaar dat er in december weer een ouderavond is georganiseerd. Ouders maken wel degelijk onderdeel uit van de club !
Ons kader in alle geledingen moet versterkt worden. We hebben in elk genre genoeg kwaliteit. We zullen dus ook die mensen moeten bereiken.
Verder wordt er momenteel gesproken over een ambitieus leaseplan. Kleding, trainingspakken en een voetbaltas voor iedereen. Ik denk dat het bestuur eind van deze maand naar buiten kan treden in wat voor vorm een leaseplan gerealiseerd gaat worden. Uiteraard moet e.e.a. wel haalbaar zijn en op een breed draagvlak steunen.
Op sponsorgebied moeten we nog winst zien te behalen. Terwijl andere verenigingen een aparte sponsorcommissie hebben, is het in feite bij Davo - door gebrek aan kader - een bijzaak. En dat kan in deze tijd eigenlijk niet meer.
Kortom : we moeten er het komend jaar voor gaan. Buiten het voetballen moet er ook ruimte zijn voor die ontspanning die een ieder bij de club zoekt. Dat maakt de binding sterker, dus automatisch ook de club. Weg met het negatieve, sta voor je taak waar je mee bezig bent binnen de club, denk niet egocentrisch, gun een ander de mond en vertel je verhaal op het juiste moment en plek.
Het komend jaar zal Davo moeten bruisen met sportief voetbal, een mooi jubileumfeest en goede (jeugd)activiteiten.
Ik wens u allen een gelukkig en gezond 2008 toe !

Edwin Mulder
voorzitter
NIEUWJAARSBOODSCHAP VOORZITTER
Week 2
Davo wordt 5e in finalepoule Federatietoernooi

Davo heeft tijdens de finalepoule van het Federatietoernooi de 5e plaast behaald. Tegen Turkse Kracht werd een 2-0 zege geboekt, waarna 2 gelijkspelen volgden tegen de CJV'ers en Kon. UD. Beide duels werden 2-2. Vervolgens werd er verloren van Helios (0-2) en de Gazelle (0-8). De eindstand : 1. de Gazelle 2. Helios 3. CJV'ers 4. Kon. UD 5. Davo 6. Turkse Kracht.
De nummers 3, 4 en 5 hadden een zelfde aantal punten, doch door het doelsaldo werd Davo 5e.

Vriendschappelijk voetbal Davo 1

Tijdens de winterstop werkt ons 1e team 2 oefenduels af :
Op 3 februari tegen Activia en op 10 februari tegen DCS 2. Beide wedstrijden beginnen om 11.00 uur en worden op het Davo veld gespeeld.
Artikel in de Stentor van 11 januari 2008

Davo pakt dit weekeinde uit bij 90-jarig bestaan

DEVENTER - Met een feestavond en een receptie viert voetbalvereniging Davo in Deventer dit weekeinde het 90-jarig bestaan. Sinds 1918 kende de clubs vele ups en downs maar handhaafde zich toch altijd.

Voor de toekomst heeft de vereniging weer groei-ambities, aldus voorzitter Edwin Mulder. ,,Het bestuur heeft daarom met Eric Whittie een zeer ervaren en gerenommeerde trainer in huis gehaald.''

Opmerkelijk is dat de naam Davo pas drie jaar na de oprichting - op 12 januari 1918 - werd geïntroduceerd. Bij de start heette de club namelijk de Hovense Voetbal Club (HVC), waardoor ook meteen duidelijk is waar de vereniging haar wortels had: in een buurtclubje op de Worp. Toen HVC in 1921 toetrad tot de Gelderse Voetbalbond, moest de naam worden veranderd. Er was namelijk al een club met de naam HVC. Het werd uiteindelijk Deventer Volks Voetbalvereniging Davo.

In 1924 en 1925 werd Davo kampioen van de eerste klasse GVB, maar wegens de geringe financiële middelen ging men pas in 1925 over naar de vierde klasse KNVB. Daarna ging het gestaag bergopwaarts. Maar liefst 24 jaar speelde de club in de derde klasse KNVB. Begin jaren zestig keerde het tij. Na een aantal degradaties kwam de club in de tweede klasse GVB terecht. De negatieve resultaten op het veld misten hun uitwerking niet op het ledental. Over de gehele linie verloor de club, maar vooral bij de jeugd. Het ledental slonk tot ruim honderd. Er was slechts een handjevol junioren. In de jaren zeventig lukte het de club toch weer overeind te krabbelen. In 1978 kreeg Davo een eigen clubhuis en in datzelfde jaar werd het 60-jarig bestaan uitbundig gevierd.

De jaren tachtig kenmerkten zich door stabiliteit, aldus de huidige voorzitter. ,,De financiën van de club werden steeds beter. De jeugd begon fors te groeien en maakte faam met buitenlandse jeugdkampen (in Duitsland en Frankrijk) en het grote Davo-pupillentoernooi'', aldus Mulder, die nu ruim tien jaar voorzitter is.

Het eerste elftal speelt in 'de kelder van het voetbal', maar de prestaties van de jeugd zijn hoopgevend. ,,De laatste jaren maakten diverse jeugdspelers van Davo de overstap naar een betaald voetbalorganisatie'', aldus Mulder. Ook qua ledenaantal heeft Davo niet te klagen: dat ligt rond de vierhonderd. Alle reden dus voor een feestje. Vandaag is er een receptie en morgen een feestavond. Drie trouwe leden worden nog eens extra in het zonnetje gezet: Dick van der Vegt en Dick Verburgt wegens hun 25-jarig lidmaatschap en Andries Steenbergen, die maar liefst 60 jaar lid is.
Week 3
Davo leden gehuldigd op jubileumfeestavond

Tijdens de jubileumfeestavond "Davo 90 jaar" zijn 2 Davo leden gehuldigd. Andries Steenbergen voor zijn 60 jarig lidmaatschap en Dick van der Vegt voor zijn 25 jarig lidmaatschap. Hieronder enkele foto's.
Week 4
Gedenksteen geplaatst

Voorafgaand aan het 90 jarig jubileum is de gedenksteen geplaatst voor de Davo leden die ons ontvallen zijn.
Bedankje

Hierbij wil ik ook namens mijn vrouw het bestuur van Davo bedanken voor het prachtige horloge die ik mocht ontvangen voor het 60 jarig lidmaatschap van Davo. Ook de jubileumcommissie bedankt voor de gezellige avond !
Andries en Dinie Steenbergen

Foto's jubileumweekend

Zodra de foto's van het jubileumweekend in het bezit zijn van de webmaster komen ze uiteraard op deze site te staan.

Zaterdag 2 februari carnaval bij Davo

Het is komende zaterdag carnaval bij Davo. 's Middags vanaf 14.00 uur is er carnaval voor de kinderen met een MINI IDOL verkiezing. 's Avonds is er de grote carnavalsavond voor LEDEN en DONATEURS vanaf 16 jaar. De aanvang hiervan is om 19.30 uur.
Week 5
Davo D1 verliest van Go-Ahead Eagles D1

In een oefenwedstrijd heeft Davo D1 met 2-10 verloren van Go-Ahead Eagles D1. In de 1e helft konden onze jongens aardig meekomen met de profclub, maar na de pauze bracht Go-Ahead Eagles een beter elftal in het veld en liep uit naar 2-10.
Eerder deze week oefende Davo E2 tegen Schalkhaar E5. Na een 3-0 voorsprong werd er met 3-4 verloren.

Vergadering jeugdkader

Op woensdag 6 februari is er een vergadering voor alle jeugdleiders en jeugdtrainers. Hierin wordt de nieuwe structuur van onze jeugdafdeling besproken. Derhalve heeft deze vergadering min of meer een verplicht karakter. De aanvang is om 20.00 uur.
De trainingssessie voor de jeugdtrainers met Eric Whittie van 5 februari komt te vervallen.

Nieuw tenue voor heel Davo

Achter de schermen is het bestuur bezig met een nieuwe tenue voor heel Davo, dus van 1e t/m de F-jes. Dit maakt onderdeel uit van het leaseplan welke het komend seizoen ingaat.

Clubhuis zondag 03 februari gesloten

Komende zondag 03 februari is het clubhuis in verband met het carnaval gesloten.

Nieuw clubtenue voor Davo

Vele mensen en daarom ook vele meningen. Het bestuur had 3 tenues geselecteerd waarop de diverse aanwezigen een mening konden geven. Er is gekozen voor de traditie, want komend seizoen spelen alle Davo teams in onderstaand tenue. Davo heeft gekozen voor een uitstekend shirt, wat wel wat weg heeft van de retro stijl. De broek blijft uiteraard rood. Het "rode broek en blauwe trui"  blijft derhalve de komende seizoenen gehandhaafd.
Toch mooi dat ook de jongeren blijven kiezen voor traditie !
Week 6
Davo oefent tegen AGOVV 2

Een week voor de belangrijke competitiewedstrijd tegen AZC, komt Davo zondag 10 februari in actie tegen AGOVV 2. Het reserve-elftal van de Apeldoorners is koploper in de reserve 3e klasse. De wedstrijd begint om 14.00 uur op het Davo complex.
Op donderdag 7 februari oefende Davo tegen eveneens 5e klasser Activia. Na een 2-2 ruststand werd het een 4-5 nederlaag.

Uitkomsten vergadering jeugdkader

Komende week zal op deze pagina de uitkomsten van de vergadering jeugdkader met bestuur komen te staan. Over de structuurswijziging jeugdafdeling zullen de leden en de ouders (via een brief) worden geinformeerd.

Toernooien jeugd

Aan het eind van het seizoen zullen de Davo jeugdteams deelnemen aan 2 toernooien. De leiders hebben de voorkeur gegeven om ook aan een toernooi in Duitsland deel te nemen. Zodra e.e.a. bekend is, staan de data en de toernooien op de website.

Week 7
Structuurwijziging jeugdafdeling

Middels dit schrijven wil ik u op de hoogte brengen van een aantal structurele wijzigingen binnen onze jeugdafdeling en het berichten van een aantal mededelingen.

Op de vergadering van het jeugdkader van 06 februari jl. heeft het bestuur besloten over te gaan tot een structuurwijziging jeugdafdeling Davo. Dit houdt in dat er in principe geen jeugdcommissie meer is, maar dat het bestuur de scepter zal gaan zwaaien over onze jeugd. Het bestuur heeft de taken gedelegeerd, zodat er een stuk duidelijkheid ontstaat voor kader, spelers en ouders. De taken op een rij :

Wedstrijdsecretaris juniorenvoetbal
Deze taak heeft Joop Top op zich genomen. Hij is verantwoordelijk voor het juniorenvoetbal. Hij regelt scheidsrechters, oefenwedstrijden, zorgt voor doorstroming en bewaking.
Wedstrijdsecretaris pupillenvoetbal
Deze taak heeft Herman Scholten op zich genomen. Hij is verantwoordelijk voor het pupillenvoetbal. Hij regelt scheidsrechters, oefenwedstrijden, zorgt voor doorstroming en bewaking.
Het mag in principe niet meer voorkomen dat een team op een zaterdag geen wedstrijd heeft. De belangrijke taak van de wedstrijdsecretaris is om dan tijdig een oefenduel te regelen.
Toernooien
Buiten ons eigen toernooi doet de jeugd van Davo ook mee aan andere toernooien. Edwin Mulder is de eindverantwoordelijke voor inschrijvingen. Dit i.o.m. de trainers en leiders.
Nieuwe leden
Jeugdleden kunnen uitsluitend op maandagavond worden aangenomen als nieuw lid. Carla Bruggeman verzorgt de administratieve afhandeling. Het is niet per definitie dat een belangstellende zomaar als lid wordt aangenomen. Gedrag, heeft het team al voldoende spelers etc. kunnen een rol spelen.
Activiteitencommissie jeugd
Drie moeders van onze jeugdspelers, te weten Astrid Krebber, Linda Hendriks en Esther Huisman zullen de buiten voetbalse activiteiten gaan verzorgen. Binnenkort zal het bestuur met hen van gedachten wisselen. Met buiten voetbalse activiteiten wordt onder meer bedoeld : sinterklaasfeest, pasen, winterprogramma e.d.
Jeugdkamp
Het jeugdkamp is veelal een hoogtepunt voor onze jeugdafdeling. Edwin Mulder heeft tijdens het kamp de algehele leiding.
Technische zaken
Op voetbalgebied is Henk Wessels de eindverantwoordelijke. Hij heeft inzicht in alle teams, begeleid nieuwe trainers en leiders en adviseert het bestuur.

In de vergadering heeft het bestuur een duidelijk standpunt ingenomen. Het jeugdkader en de verantwoordelijken op de taken gaan mee met het te voeren beleid of haken af. De uitkomst is duidelijk : iedereen gaat ervoor ! Hierdoor zal de duidelijkheid alleen maar toenemen.
Verder zijn er nog een aantal punten besproken tijdens de vergadering. Een opsomming :
Discipline
Het bestuur heeft het jeugdkader opdracht gegeven hard op te treden tegen wangedrag. Met name ongewenst taalgebruik wordt niet geaccepteerd. De spelers, maar ook de ouders worden aangesproken, indien dit wel het geval is. Bij herhaling is men Davo lid onwaardig en volgt afvoering van de ledenlijst. Ook van ouders wordt fatsoenlijk gedrag langs de lijn verwacht.
Op de trainingsdagen kan wel het e.e.a. verbeterd worden. Het is te gek voor woorden dat er teveel jeugdspelers niet douchen na de training. Het bestuur heeft derhalve de trainers en leiders verzocht hier beter mee om te gaan. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de ouders. Zij denken lekker snel thuis te zijn, maar beseffen niet dat het eerder ongezond dan gezond is om bezweet na een training huiswaarts te keren. Tevens wordt het dragen van badslippers verplicht bij het douchen.
Verder zal elke speler in de daarvoor aangewezen kleedkamer moeten omkleden en douchen en wordt van de leider verwacht toezicht te houden.
Het met voetbalschoenen betreden van het clubhuis is verboden !
Van spelers en kader wordt verwacht op een fatsoenlijke manier met de kleding en materialen om te gaan.
Tenues
In de wandelgangen is al veel gesproken over een zgn. leaseplan. Het bestuur heeft zich daarover gebogen en de voor- en nadelen gewogen. Parrallel liep de nieuwe kledingsponsor voor Davo de komende seizoenen. Het bestuur heeft besloten dat elke speler van senioren t/m pupillen het komend seizoen in een nieuwe outfit wordt gestoken. Dit gaat gebeuren middels een leaseconstructie. Dit verplicht de vereniging om te zorgen dat de tenues representatief blijven. Het lid betaalt een zeer klein extraatje, wat middels de maandelijkse contributie wordt verrekend.
Sponsoring
Het bestuur gaat binnenkort een sponsorprogramma opstellen. Geïnteresseerden kunnen in eerste instantie op 3 niveaus de club sponseren. Dat kan middels een reclamebord, shirtreclame en trainingspakken voor een jeugdteam. Wellicht kunnen ouders daarin een bijdrage leveren. Heeft u een eigen bedrijf die wat wil betekenen ? Of werkt u bij een bedrijf die Davo wil sponsoren ? We zouden het op prijs stellen indien de ouders meedenken en meehelpen om aan sponsoren te komen. Er komt een sponsorboekje. Informatie is te verkrijgen bij het bestuur.
Materialen
Op de vergadering is gesproken over de materialen. Diverse jeugdtrainers vinden hun ballen niet toereikend. De verantwoordelijke persoon materialen gaat e.e.a. inventariseren. Elke speler van Davo moet tijdens de training kunnen beschikken over een bal.
Opleidingen
De kwaliteit van de trainingen moet verbeterd worden. Daarom heeft onze hoofdtrainer Eric Whittie, tevens docent bij de KNVB, een programma opgesteld. Deze bijeenkomsten werden matig bezocht. Vanaf heden kan dit niet meer gebeuren. De trainers hebben duidelijk aangegeven mee te willen in de nieuwe constructie.  Voor het komend seizoen zal qua opleiding e.e.a. verfijnd gaan worden, m.a.w. meer specifieke en op maat gerichte opleidingen.
Bemensing kader
Het bestuur stelt zich ten doel op elk team minimaal een leider en trainer te zetten. Op 2 teams na is dit gerealiseerd. Voor deze teams geldt er dan ook een hoge prioriteit.

Middels dit schrijven bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen onze vereniging.
Mochten er nog vragen zijn, dan horen wij dit gaarne van van u.
Namens het bestuur,
Edwin Mulder
Voorzitter Davo
Sport per 1 juli rookvrij

Per 1 juli 2008 wordt de hele sportsector tegelijk met de horeca, kunst- en cultuursector rookvrij. Roken in alle sportaccommodaties wordt vanaf die datum door de overheid niet meer toegestaan. Er mag wel gerookt worden in aparte afsluitbare rookruimten. In de kantine mag dus vanaf 1 juli niet meer worden gerookt. In feite wordt de situatie hetzelfde als bij u op kantoor of in het bedrijf waarvoor u werkt.
NOC*NSF kan zich voorstellen dat u vragen heeft over de nieuwe wetgeving. Speciaal voor u is een document gemaakt waarin de belangrijkste vragen en antwoorden t.a.v. de nieuwe wetgeving zijn opgenomen. Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met sportbonden en het Ministerie van VWS :
Vragen en antwoorden over het rookvrij worden van de sport per 1 juli 2008
Hieronder staan de meest gestelde vragen met de antwoorden over de situatie na 1 juli 2008:
Is er onderscheid tussen bij een sportbond aangesloten verenigingen en niet-aangesloten verenigingen, voor wat betreft de Tabakswet?
De Tabakswet maakt geen onderscheid tussen aangesloten en niet-aangesloten verenigingen, maar gaat uit van de lokaliteit: “inrichtingen op het terrein van de sport.”
Wij zijn eigenlijk geen sportvereniging maar een gezelligheidsvereniging. Vallen we dan ook onder de nieuwe wetten?
De Tabakswet heeft betrekking op de ruimten waar gesport wordt. Indien de gezelligheidsvereniging bij een van de leden thuis sport dan is de Tabakswet daarop niet van toepassing.
Mag er echt nergens in de horeca meer gerookt worden?
Nee, met uitzondering van voor roken bestemde en als zodanig aangeduide rookruimtes. Daarnaast blijft roken in de open lucht toegestaan evenals in als privé aan te merken ruimtes (zie vorige vraag).
Is dat rookverbod ook van toepassing op bridgesociëteiten en denksportcentra?
Ja
Onze sportvereniging heeft een eigen verenigingsgebouw. Mag daar ook niet meer gerookt worden?
Nee, want dit eigen verenigingsgebouw is een “inrichting op het terrein van de sport.” Alleen in voor roken bestemde, aangeduide en afgesloten rookruimten is roken nog toegestaan.
We zijn een besloten sportvereniging en we huren een zaal waar geen bediening in de zaal is. We halen de drankjes buiten de zaal aan de bar. Dan mogen we toch wel roken in de zaal?
Nee, dat mag niet. De zaal maakt onderdeel uit van een horecagelegenheid. Het rookverbod heeft betrekking op de gehele accommodatie met uitzondering van de daarvoor bestemde, aangeduide en afgesloten rookruimte.
Kunnen we de exploitant van de zaal die we huren verplichten om een aparte rookruimte te maken?
Nee, de exploitant bepaalt of er een rookruimte wordt ingericht. Maar vragen staat natuurlijk altijd vrij.
Aan welke eisen moet een speciale afgescheiden rookruimte voldoen?
De Tabakswet stelt dat een rookruimte een afgesloten, als zodanig aangeduide ruimte moet zijn zodat eventuele hinder of overlast van tabaksrook buiten deze ruimten tot een minimum beperkt blijft.
Welke sancties staan er op overtreding van de wet en welke instantie controleert de naleving van het rookverbod?
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal het rookverbod gaan controleren. Sancties staan in de (bijlage bij de) Tabakswet beschreven. De beheerder van de accommodatie is verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van de Tabakswet. De beheerder krijgt in geval van overtreding de boete opgelegd door de VWA.
Volgens de wettelijke bijlage bij de Tabakswet, bevattende de boetetarieven voor overtredingen, bedragen de boetes bij (een eerste) overtreding van het veronachtzamen van het toezicht op de naleving van het rookverbod € 300. Dit bedrag wordt verhoogd tot € 600 indien degene aan wie de overtreding kan worden toegerekend voor een soortgelijke overtreding eerder is beboet en er nog geen twee jaar zijn verlopen sinds die eerdere boete onherroepelijk is geworden. Dit bedrag wordt verhoogd tot € 1200 wanneer binnen drie jaar na het onherroepelijk zijn van de boete op de eerste overtreding dezelfde overtreding voor de derde keer wordt begaan en tot € 2400 wanneer binnen vijf jaar ha het onherroepelijk zijn van de boete voor de eerste overtreding hetzelfde voorschrift voor de vierde keer wordt overtreden (categorie C van de Tabakswet).
Als de beheerder het goed vindt dat er gerookt wordt, mag er dan wel gerookt worden?
Nee
Die nieuwe 'elektrische sigaretten' met een 'nicotineampul' en soortgelijke producten schijnen geen gevaarlijke stoffen uit te stoten. Mag je die wel gebruiken als er een rookverbod is, het is toch vergelijkbaar met een nicotinepleister?
De elektrische sigaret is geen tabaksproduct en valt daarom niet onder het rookverbod op grond van de Tabakswet. Sportinrichtingen zijn wel vrij om het zelf te verbieden.
Mag er voor of na een wedstrijd wel gerookt worden?
Nee, alleen in de daarvoor bestemde afgesloten rookruimten en in de buitenlucht.
Wanneer is zeker dat deze maatregelen van bestuur zijn aangenomen en ook echt worden ingevoerd op 1 juli 2008?
Na publicatie in het Staatsblad zijn de algemene maatregelen van bestuur definitief (juridisch bindend).
Wij hebben buiten een terras mag hier wel gerookt worden?
Ja, volgens de Tabakswet mag hier worden gerookt. Het is wel mogelijk om op eigen initiatief ook het roken op terrassen te verbieden.
Wij hebben een overdekt terras mag hier worden gerookt?
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil niet al te moeilijk doen over roken op terrassen. In de handleiding rookvrije horeca (waar nu aan wordt gewerkt) wordt hier nader op ingegaan.
Wij hebben een serre aan onze kantine gebouwd. Mag daar worden gerookt?
Nee, een serre is geen buitenruimte en dus mag daar niet worden gerookt.
Mag ik als toeschouwer nog langs de velden roken?
Ja, zolang de sportvelden in de buitenruimte zijn aangelegd.