Voetballer

Historie

Op 12 januari 1918 werd HVC (Hovense Voetbalclub) uit een buurtclubje op de Worp opgericht. HVC nam deel aan de UD-competitie in de plaatselijke voetbalbond, maar trad in 1921 toe tot de GVB (Gelderse Voetbalbond) en moest van de bond haar naam veranderen. Er was namelijk elders in Nederland een voetbalclub met de naam HVC. Vanaf dat moment heette de club “Deventer Volks Voetbalvereniging Davo”.

Diegenen die bij de oprichting nauw betrokken waren voor zover bekend : J. Roeterdink,
D. v.d. Wal, B. Steenbruggen, W. Kers, B. Renssen en J. v.d. Beld. Zij speelden o.a. in buurtclubjes mee op de UD zomerseriewedstrijden.

In het seizoen 1918/1919 eindigde HVC 1 op de 4e plaats in de UD-competitie. De volgende spelers waren hierbij betrokken : W. Kers, J. v. Dooren, H. v. Dooren, D. Horst, A. Zwarts,
J. Hofman, J. Stok, B. ter Stege, B. Hulsegge, G. Kluin, J. Roeterdink, H. Kluin en W. Zwarts.
De groei zat er nu pas goed in en er volgde weer een stroom nieuwe leden, t.w. Chris Zeeman, Tonny Maassen, J. Aarsen, G. Hondelink, A. Remeijer en J.B. Nijenhuis.

Kort daarop volgde de “Lagestraat en omgeving” met o.a. de gebroeders Eikelenberg, gebroeders Kersten, gebroeders Brekvoort, gebroeders Buitenhuis, de Rügenbrinks, Draaijer, H. Ilsink, gebroeders Voortman-Geels en A. Peters.

In 1924 en 1925 werd Davo kampioen van de 1e klasse GVB, maar wegens de geringe financiële middelen ging men pas in 1925 over naar de 4e klasse KNVB. In 1926 werd Davo opnieuw kampioen en promoveerde naar de 3e klasse KNVB. Na vele jaren in de 3e klasse te hebben gespeeld, waarbij ze in de seizoenen 1927/1928 en 1939/1940 ternauwernood aan degradatiegevaar wist te ontsnappen, behaalde het 1e elftal op 27 februari 1949 het kampioenschap van de 3e klasse KNVB. In de promotiewedstrijden die volgden kwam Davo net iets te kort om te promoveren naar de 2e klasse KNVB. In het seizoen 1952/1953 wist ons 1e elftal nog net te voorkomen, dat het degradeerde, maar daaraan ontkwam ze niet in het jaar 1960, toen Davo na 34 jaar in de 3e klasse KNVB te hebben gespeeld, in de 4e klasse terechtkwam.

Het verblijf in de 4e klasse was ook niet van lange duur, want reeds in 1963 volgde degradatie naar de 1e klasse GVB. Ook hier konden onze jongens het niet bolwerken en in 1965 degradeerde Davo opnieuw en kwam in de 2e klasse GVB terecht. De negatieve resultaten op het veld misten hun uitwerking niet op het ledental. Over de gehele linie leed onze vereniging ernstige verliezen en vooral onze jeugdafdeling werd zwaar getroffen. Davo verloor ongeveer 180 aanhangers en beschikte nog over 96 werkende leden,  6 junioren, 14 pupillen en 121 donateurs.

Toen het 1e elftal opnieuw degradeerde - naar de 3e klasse GVB - kwam er langzaam een eind aan de aftakeling. Vooral de ouderen zagen de toestand van de ernst in en zij waren het die samen met de jongere lichting een weg terugvocht.
Na  jaren in de 3e klasse GVB te hebben vertoefd, gelukte het om via een kampioenschap weer in de 2e klasse GVB te komen.

In 1978 kreeg Davo zijn eigen clubhuis en in dat jaar ging Davo van 86 naar 150 leden.
De feestavond t.g.v. het 60 jarig bestaan werd op 21 januari 1978 gehouden in zaal de Lindeboom. Met optredens van de Zangeres zonder Naam, Frank en Mirella, Harry Touw, de gebroeders Brouwer kreeg Davo het onmogelijke voor elkaar. Het bestuur o.l.v. voorzitter Henk Schepers, bestond verder uit H. Hackmann, G. Willems, J. Steffens,  R. Eikelenberg, B. Westervoorde sr. En  J. Bosch. De jaren 80 kenmerkte zich als stabiliteit in de club. De financiën van de club werden steeds en steeds beter. De jeugd begon fors te groeien en maakte faam met buitenlandse jeugdkampen (Duitsland en Parijs) en het  grote Davo pupillentoernooi.
In 1987 promoveerde Davo naar de 1e klasse van de GVB. In de jaren 90 bleef Davo steeds een 5e klasser of 6e klasser (de GVB was opgeheven). Halverwege de jaren 90 nam de huidige voorzitter van Davo Edwin Mulder de voorzittershamer over van Henk Schepers, die tot erelid werd benoemd.

Het gelukte Davo maar niet op de sprong voorwaarts te maken. Davo faalde steeds weer in de nacompetitie. Wel groeide het ledental tot tegen de 400 leden. In 2004 degradeerde het 1e team naar de 6e klasse KNVB, de kelder van het voetbal. De jeugd maakte stappen voorwaarts en in 2005 won Davo D1 de districtsbeker. De betaald voetbalclubs wisten Davo ook te vinden, de laatste jaren maakten diverse jeugdspelers van Davo de overstap naar BVO's.

In 2007 wordt Davo kampioen van de 6e klasse C met een record aantal doelpunten en promoveert naar de 5e klasse.  Davo wilde een stap voorwaarts maken.  Het bestuur heeft daarom met Eric Whittie een zeer ervaren en gerenomeerde trainer in huis gehaald.

In 2010 werd Davo na een zinderend slot van de competitie kampioen in de 5e klasse en keerde na 47 jaren terug in de 4e klasse.  Davo hield het slechts 4 seizoenen vol in de 4e klasse. In 2014 degradeerde het naar de 5e klasse. Eric Whittie vertrok als trainer en werd opgevolgd door Deventernaar Jan Ligtenberg. Davo promoveert binnen één seizoen weer naar de 4e klasse door een beslissingswedstrijd tegen Sp. Deventer te winnen voor ruim 1200 toeschouwers.
Davo wist zich in het seizoen 2015-2016 te handhaven in de 4e klasse. Dit gebeurde wel via de nacompetitie. Het seizoen ging wel gepaard met een trainerswissel. In februari 2016 nam Gerton te Winkel als interim de taken over van Jan Ligtenberg. Voor het seizoen 2016-2017 was Mo Sinecek al vastgelegd als hoofdtrainer.